24 Feb

Lefeta – polievka s haluškami

lefeta s haluškami

Ingrediencie:

cca 1kg zemiakov;  cca 250g gazdovskej slaniny;  6 vajec z voľného výbehu; 1 hlavičku cesnaku; 1 väčšiu cibuľu; 1kg hladkú špaldovú múku, mleté korenie, majorán, soľ, rasca

Postup:

Očistíme zemiaky  /asi polovicu/ a v celku ich dáme variť. Vodu posolíme, pridáme cibuľu, mleté čierne korenie a rascu. Zemiaky necháme variť tak dlho, až kým sa takmer nerozvaria a následne ich poriadne popučíme, ako keby sme robili kašu. Necháme opäť zovrieť a vlejeme rozhabarkované 2 vajíčka a popučený cesnak. Napokon nadrobno nakrájame slaninku a zľahka ju samostatne opražíme a pridáme červenú papriku. Opraženú slaninku pridáme do zemiakov a krátko zvaríme.

Teraz je čas pripraviť si halušky. Druhú polovicu zemiakov postrúhame a pridáme k nim dve vajíčka. Zmes dobre vymiešame apomaly pridávame hladkú múku tak, aby vzniklo husté cesto. Podľa chuti pridáme soľ. Z drevenej lopatky potom krájaním hádžeme do vriacej vody /možom, lyžicou/ kúsky halušiek a necháme vrieť asi minútu až dve, až kým halušky vyplávajú na hladinnu. Vtedy halušky scedíme.