24 Feb

Fazuľová polievka so slaninou

fazuľová polievka

Ingrediencie:

strakatá a hnedá fazuľa, 250g gazdovskej slaniny, 2 strúčiky cesnaku, mletá rasca, 400g 15% pochúťková kyslá smotana, bobkový list, celé korenie, 1 väčší zemiak, 300g mrkvy, soľ, mletá rasca

Postup:

Fazuľu jeden deň pred varením opláchneme a namočíme ju do studenej vody. Na druhý deň dáme fazuľu aj s vodou, v ktorej bola namočená, variť. Do hrnca pridáme 250g gazdovskej slaniny v kuse. Necháme variť a dbáme na to, aby bola slanina ponorená vo vode. Po cca 15 minútach varenia pridáme na drobno nakrájaných cca 300g mrkvy, bobkový list a pár guličiek celého korenia.  Varíme až kým fazuľa, mrkva aj slanina nie sú polomäkké. Potom do 4l hrnca pridáme pridáme dve kyslé smotany a na jemno nastrúhaný zemiak a pridáme malú lyžičku mletej rasce. Pre tých, ktorí nemusia toľko smotany, je možné dať si ju iba navrch na dochutenie. Povaríme až kým sa nastrúhaný zemiak úplne nerozpadne. Až teraz môžeme polievku podľa vlastnej chute posoliť. Na dochutenie je možné vložiť do taniera aj oblanžírovaný kúsok cukety.