10 Mar

Domáca kapustnica

domáca kapustnica

Ingrediencie:

1kg kvasenej kyslej kapusty, 1 veľký cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 250g gazdovskej slaniny, 2 klobásy na varenie, 5 stredných zemiakov, cca 20g sušených lesných húb, mletá paprika sladká – 1-2 polievkové lyžice, bravčová masť, soľ, celé čierne korenie, rasca, bobkový list, lyžica hladkej múky.

Postup:

Kapustu vyžmýkame a nakrájame na menšie kusy. Ak je kapusta príliš kyslá, môžeme prepláchnuť trochou vody. Vodu z vyžmýkanej kapustnice si samozrejme necháme. Môžeme ju použiť neskôr na dolievanie vody. Kapustu dáme do hrnca a privedieme do varu. DO hrnca pridáme nakrájanú cibuľu, prepasírovaný cesnak a huby, ktoré si predtým namočíme. Pridáme soľ, rascu, bobkový list a čierne celé korenie. Necháme variť asi 15 minút a potom pridáme klobásku. S klobáskou varíme asi 40 minút. Medzitým si urobíme zápražku. Do hrnčeka dáme trocha bravčovej masti, pridáme na drobno nakrájanú slaninu a opražíme. Potom pridáme polievkovú lyžicu múky a zamiešame. Po vychladnutí vmiešame podľa chuti asi 1-2 lyžice mletej papriky a trošku studenej vody a vlejeme do varenej kapusty. Do hrnčeka dáme 3 na drobno nakrájané zemiaky a uvaríme ich. Zvyšné 2 zemiaky nastrúhame a spolu s uvarenými zemiakmi pridáme do hrnca s kapustou a povaríme ešte asi 20 minút. Podľa chuti môžeme ešte dochutiť.